S-a stabilit ”temperatura critică superioară” pe care corpul uman o poate suporta

S-a stabilit ”temperatura critică superioară” pe care corpul uman o poate suporta
Publicat: 13/07/2023, 09:41

Vara aduce cu ea căldură extremă, iar corpul uman face eforturi pentru a-și menține o temperatură optimă, la care totul funcționează normal.

Chiar în această perioadă, România se află sub cod galben de caniculă, iar temperaturile maxime vor ajuge chiar și la 39-40 de grade.

Mai mult decât atât, întrega Europă se confruntă cu temperaturi extrem de ridicate, iar veștile rele nu se opresc aici. În următoarele săptămâni, meterologii se așteaptă să se înregistreze noi recorduri de temperatură.

Potrivit unui studiu recent publicat de cercetătorii de la Universitatea Roehampton din Londra, corpul uman are o ”temperatură critică superioară” pe care o poate tolera în condiții de siguranță între 40 și 50 de grade Celsius, scrie Euronews.

”Temperaturile din Europa au crescut cu aproximativ două grade față de condițiile preindustriale în ultimele decenii, creștere de două ori mai mare decât media globală. Europa este cu adevărat un punct fierbinte pentru schimbările climatice și pentru creșterea temperaturilor extreme de căldură. Am observat creșteri atât în ceea ce privește frecvența, cât și în ceea ce privește intensitatea temperaturilor extreme de căldură și vedem tot mai multe temperaturi record în fiecare an, ca urmare a acestei tendințe de încălzire. Iar acest lucru va continua și în viitor, pe măsură ce vom continua să emitem gaze cu efect de seră”, a declarat Matthew Patterson, asistent de cercetare postdoctorală în domeniul fizicii climei la Universitatea din Oxford, pentru Euronews Next.

Când este cald afară, corpul nostru are diferite modalități de a se răcori și de a-și scădea temperatura interioară, inclusiv transpirația și spălarea sângelui la periferie, lângă piele.

Potrivit unui experiment realizat de profesorul Lewis Halsey, cercetător la Centrul Școlii de Științe ale Vieții și Sănătății din cadrul Universității Roehampton din Londra alături de colegii săi, atunci când temperatura crește, rata metabolică crește și ea.

”Ceea ce înregistram era o creștere a ratei metabolice”, a declarat Halsey despre experimentul realizat în 2021 pe patru bărbați și trei femei.

Potrivit lui Halsey, ”fiecare persoană este diferită”, iar reacția oamenilor la căldură poate varia semnificativ în funcție de vârstă, sex și de afecțiunile medicale existente. ”Rata metabolică a unor oameni nu a crescut la 40 de grade, dar a făcut-o la 50 de grade. Corpul lucrează foarte mult pentru a-și apăra temperatura de bază, nu-i place ca aceasta să se schimbe. Dacă aceasta crește cu unul sau două grade, în mod realist, nu provoacă daune pentru majoritatea oamenilor. Unii maratoniști au fost cronometrați cu o temperatură centrală de 42 de grade, iar acest lucru se datorează faptului că au alergat într-un mediu fierbinte. Dar chiar și maratoniștii încep să sufere la temperaturi de 44 de grade”, a spus Halsey.

Însă, există și persoane mult mai puțin rezistente la temperaturi extreme. Bebelușii și vârstnicii se numără printre cele mai vulnerabile categorii la căldura extremă.

Când corpul tău se încălzește prea tare

Căldura extremă poate face ca temperatura să crească până la un punct în care generează un efect în cascadă periculos care ar putea duce la probleme de sănătate și chiar la moarte.

”Proteinele din organism încep să se denatureze – nu mai funcționează, iar impulsurile nervoase nu mai funcționează la fel de bine. Sistemul nervos este mai puțin eficient, iar acesta este parte integrantă a organismului. Ar începe să afecteze inima, pentru că inima este un mușchi în sine. Dacă acest lucru generează o aritmie și inima nu pompează sângele la fel de eficient în jurul corpului, deoarece este „nesincronizată”, acest lucru ar putea cauza niveluri scăzute de oxigen. Dacă nivelurile de oxigen către creier sunt în regulă, atunci aveți probleme reale”, a mai spus Halsey.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Cuplu-bombă! Fostul a trădat-o cu Ramona Olaru, iar actualul și-a părăsit iubita
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
”Tradus” de Livia cu Spike, Bordea vrea să-i ia în ”piept” pe amândoi! Îi caută...
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Dragoş, un tânăr tătic de 23 de ani, a murit înecat în Lacul Snagov. A...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Irinel Columbeanu și fiica sa au plecat în vacanță! Irinuca va petrece o săptămână întreagă...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
O bacterie rară care poate provoca moartea în 48 de ore se răspândeşte în Japonia
Ce a găsit NASA pe exteriorul STAȚIEI SPAȚIALE INTERNAȚIONALE? Sunt VII!
Rămas bun, maestre! A murit marele ACTOR al ţării. Românii se roagă pentru el
Locul superb din România, comparat cu Amazonul. E raiul pe pământ
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Posibil dezastru electoral pentru conservatorii premierului Rishi Sunak
×